رنگ آکریلیک چیست و انواع آن
رنگ آکریلیک یکی از انواع رنگهای هنری پر طرفدار برای خلق انواع آثار هنری است. رنگ آکریلیک در واقع پیگمنت پراکنده شده در پلیمر آکریلیک امولسیونی است. رنگ آکریلیک هنری دارای تنوعی بالایی است و اجرای آن بر روی سطوح مختلف آسان است.
رنگ آکریلیک فست-درآی بوده به معنی اینکه با سرعت بیشتری نسبت به رنگ روغن خشک میشود. رنگهای آکریلیک هنری معمولا به مدت بیست تا سی دقیقه زمان نیاز دارند تا به صورت کامل خشک شوند. انواع رنگ آکریلیک را بر اساس نوع بافتی که دارند به سه دسته رنگ آکریلیک با بافت نرم، آکریلیک با بافت سخت و آکریلیک جوهری تقسیم بندی میشود.
تاریخچه رنگ آکریلیک
تاریخچه رنگ آکریلیک نیز مانند بسیاری از پیگمنتها، رزینها و افزودنیها به ابر کمپانی BASF بر میگردد. BASF برای اولین بار در سال 1934 رنگ آکریلیک که از پخش پیگمنت در رزین آکریلیک بود را به بازار معرفی رد. در سال 1953 شرکت DOW نیز انواع رزین آکریلیک جدیدی را برای رنگهای هنری توسعه داد. از آن پس رنگهای آکریلیک ابتدا به عنوان رنگ ساختمانی و سپس به شکل گسترده ای به عنوان رنگ هنری مورد استفاده قرار گرفته اند.
رنگ آکریلیک هنری با بافت سخت
رنگ آکریلیک با بافت سخت و سنگین در واقع نوعی از رنگهای آکریلیک بوده که به رنگ روغن هنری شباهت دارد. بافت این نوع رنگ هنری شبیه به کره نرم بوده و کنترل و نگهداشتن قلمو رنگ در هنگام کار با این نوع رنگها شبیه به رنگ روغن است.
رنگ آکریلیک هنری با بافت نرم
بافت این رنگهای هنری نرم تر است و شبیه به ماست است. این بافت امکان ترکیب رنگ هنری اکریلیک نرم با سایر ترکیبات را را فراهم میکند.
رنگ آکریلیک هنری مایع
این نوع رنگها بافتی شبیه به خامه دارند. رنگ آکریلیک هنری مایع در داخل بطری عرض شده و از آنها برای نقاشی جزئیات و همچنین لعاب کاری استفاده میشود.
جوهر آکریلیک
جوهر آکریلیک از پخش پیگمنت بسیار رزیر در پلیمر امولسیون آکریلیک تهیه میشود. جوهر آکریلیک ظاهری براق داشته و پس از خشک شدن نیز سطح آن نرم و براق است. این جوهرها ویکسوزیته در حد آب داشته و با ایربراش، قلم و قلمو اجرا میشوند. از این نوع جوهر برای پر کردن خودکار استفاده میشود.
انواع رنگ آکریلیک و تفاوت در کیفیت آنها
انواع مختلفی از رنگ آکریلیک هنری در بازار موجود بوده که هر کدام ویژگی منحصربه فرد خود را دارند. در برخی موارد برای رسیدن به رنگ و بافت دلخواه رنگهای مختلف با یکدیگر ترکیب میشوند. انواع گرید رنگ آکریلیک به سه دسته کلی تقسیم بندی میشوند.
رنگ آکریلیک گرید حرفه ای
در این نوع رنگهای آکریلیک از بالاترین کیفیت پیگمنت و رزین استفاده میشود. این نوع رنگها نسبتا بایندر کمتری دارند و خواص آنها بیشتر توسط پیگمنتی که در آنها استفاده شده است تعیین میشود. رنگ هنری آکریلیک حرفه ای یا Professional از نظر بافت، سرعت خشک شدن و میزان پوشانندگی از کد به کد دیگر متفاوت هستند.
رنگ آکریلیک گرید هنرمندان
میزان پیگمنت مورد استفاده در این نوع رنگها مشابه رنگهای حرفه است، اما ممکن است میزان رزین استفاده شده متفاوت باشد. در این رنگها خواصی چون شفافیت، زمان خشک شدنف قدرت پوشانندگی تحت تاثیر بایندر و فیلرهای استفاده شده میباشد.
رنگ آکریلیک گرید پایه
گرید پایه میزان پیگمنت کمتری داشته و میزان یکنواختی و ویسکوزیته آن از یکنواختی کمتری برخوردار است. این رنگها غلظت و شفافیت کم تری داشته و میزان فیلر آن بیشتر است. ظاهر نهایی رنگ در این نوع رنگهای هنری کچی است. این گریدها ارزان بوده و عمدتا توسط هنرمندان تازه کار استفاده میشود.
رنگ آکریلیک چگونه ساخته میشود؟
رنگ آکریلیک هنری نیز مانند رنگ روغن عمدتا شامل 6 الی 8 ترکیب مهم است که با یکدیگر طی فرآیند مشخصی ترکیب شده و رنگ مورد نظر را تولید میکنند.
ترکیبات بافر که به کنترل اسیدیته رنگ کمک میکنند، سورفاکتانتها که به پایداری بلند مدت پیگمنت در رزین کمک میکنند، ضد فومها که از ایجاد حباب توسط سورفاکتانت جلوگیری میکنند، نگهدارندهها که از عمر مفید رنگ را افزایش میدهند، ترکیبات کنترل کننده ویسکوزیته و استابلایزرها که از یخ زدگی رنگ جلوگیری میکنند، از مهم ترین ترکیبات مورد استفاده در تولید رنگ آکریلیک بوده که در کنار دو ماده اصلی یعنی پیگمنت و رزین (بایندر) استفاده میشوند.
رزین آکریلیک یکی از پر کاربردترین رزینها در صنایع مختلف رنگ و پوشش میباشد. رزین آکریلیک دارای ویژگی مهمی از جمه دوام بالا، فراریت پایین، توانایی خشک شدن سریع بوده که سبب شده به عنوان یک رزین محبوب در کاربردهای مختلف تبدیل شوند. رزین آکریلیک در سه نوع ترموپلاستیک، کراس لینک و لاتکس موجود بوده که برای انواع کاربردها از جمله جوهر، پوشش فلزات، پوشش صنعتی، رنگ دیوار، پوشش اتوموبیل، رنگ ساختمانی و ...مورد استفاده قرار میگیرند.
رزین آکریلیک چیست؟
رزین آکریلیک عمدتا استر آکریلیک اسید و یا متاآکریلیک اسید هستند. گروه آلکیل در این رزینها می تواند به صورت واکنشی یا غیر واکنشی باشد. در واقع گروه آلکیل تعیین کننده خواص رزین و کاربرد آن خواهد بود اگر این گروه با هیدروژن جایگزین شود خواص چسبندگی رزین به سطح میشود. گروه غیر واکنشی در واقع همان گروههای هیدروکربنی هستند که سبب افزایش مقاومت شیمیایی رزین میباشد. گروههای واکنشی دارای گروه هیدروکسیل یا اپوکسید بوده که با ایزوسیانات یا آمین و کربوکسیلیک و... واکنش داده و سبب ایجاد افزایش برخی خواص و ایجاد ساختارهای قوی تر خواهد شد. رزین آکریلیک در سه فرم دیسپرس شده، پودری و حلالی برای کاربردهای مختلف موجود است.
رزین کمپلکس آکریلیک چیست؟
رزین آکریلیک دارای انعطاف پذیری بالایی در طراحی فرمولاسیون است. این رزین میتواند با گروه استایرنی نیز همراه شود که به آن رزین آکریلیک-استارین گفته میشود. رزین آکریلیک-استایرن ارزان تر بوده و مقاومت در برابر آب بیشتری داشته و سختی بیشتری دارد، در واقع ریسک زرد شدن و گچی شدن رنگ را بالا میبرد.
انواع رزین آکریلیک
رزین آکریلیک میتواند به صورت حلال پایه باشد که از حل شدن رزین در یک حلال یا ترکیب حلالی حاصل شده و یا به صورت آب پایه باشد. یکی از مهم ترین رزینهای آب پایه آکریلیک، لاتکس آکریلیک میباشد.
انواع رزین آکریلیک را میتوان به سه نوع لاتکس آکریلیک، رزین ترموپلاستیک آکریلیک و رزین کراس لینک شده تقسیم بندی میشوند.
رزین ترموپلاستیک آکریلیک
گروه آلکیل در این نوع رزین آکریلیک گروه فعالی نداشته و در نتیجه پیوند کراس-لینک ایجاد نمیشود. چسبندیگ خوبی داشته و سرعت خشک شدن آن بالا است. عمدتا به صورت پودری یا مایع با ویسکوزیته بالا موجود است. این نوع رزین بیشتر برای تولید جوهر، پوشش فلزات و چسب مورد استفاده قرار میگیرند.
رزین کراس لینک آکریلیک
در رزین کراس لینک گروه آلکیل دارای نواحی فعال و واکنش پذیر بوده که قادرند پیوند کراس لینک ایجاد کنند. مفهوم پخت برای رزین کراس لینک آکریلیک مطرح است پخت یا curing در رزین آکریلیک بسته به نوع گروه فعال میتوان به صورت خود به خود و با اعمال گرما انجام شده یا با حضور عامل پخت صورت گیرد. رزین آکریلیک کراس لینک شده عمدتا به صورت حل شده در حلال یا پخش شده در آب موجود بوده و به علت دوام بسیار بالا و مقاومت آب و هوایی بسیار بالا برای کاربردهای صنعتی، خودرسازی و پوشش فلزی لوازم خانگی مورد استفاده قرار میگیرند.
رزین لاتکس آکریلیک
لاتکس آکریلیک در واقع یک امولسیون از رزین آکریلیک در آب است. این نوع رزینها پرکاربرد ترین نوع رزین آکریلیک در کاربردهای مصرفی هستند. بعد از استفاده لاتکس پی وی سی بر روی سطح مورد نظر آب تبخیر شده و در اثر ادغام زنجیرهها (Coalescence) یک فیلم نازک بر روی سطح ایجاد میشود. انواع رنگ آکریلیک مور استفاده برای دیوار و کاربردهای بنایی از نوع لاتکس آکریلیک هستند.
در فرآیند ادغام هنگام تبخیر آب گروهها فعال در رزین آکریلیک با یکدیگر واکنش داده و امکان تشکیل پیوند کراس-لینک فراهم میشود.